Siemanko

Zaczęty przez Chromatic, Paź 16, 2023, 03:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Chromatic

Siemanko zakładam wątek do pogaduch. Ja jestem Michał i zajmujemy się detalingiem pod Warszawą. Jak tam u Was?

julstories

Cześć,

Ja działam z e-commerce. Na początku były to raczej damski asortyment, ale teraz coraz szerzej. Ogólnie spoko, pracowałam i w sumie zaczęłam od dropshippingu. Puszczałam zajawki na facebooku i ludziom się w miarę podobało. Ogólnie najważniejszą lekcją było dla mnie to, żeby podążać za tym co mówią, chcą ludzie, a nie "tak jak mi się wydaje". Dużo kłótni z partnerem oto, ale koniec końców otwieramy niedługo magazyn pod Warszawą :)

Patson

Super, tylko proszę nie rozmawiajmy o polityce, żaden Kaczyński czy Tusk, szanujmy się i rozmawiajmy o biznesie :)
Ja mogę się pochwalić, udało mi się ostatnio nabyć, pierwszego w życiu Patka! Co prawda pasja do zegarków może być kosztowna, to dla mnie to są małe dzieła sztuki, piękne, precyzyjne, symboliczne. Ale w końcu jest Patek Philippe! Model to Patek Philippe Travel Time. Kocur :D

julstories

Ooo gratulacje. Zegarki to w ogóle nie moja bajka. Ja kolekcjonuje za to torebki, ale tylko te oryginalne i niecodzienne. Nie kupuję za często, ale właśnie jako nagrodę za jakiś sukces. Nowy klient, albo duża sprzedaż, to warto to celebrować. Małe sukcesy i duże w biznesie to ważna sprawa. Jak duży sukces to duża torba hahah!

robieBiz

Cześć i czołem. Witam z gastro :) Prowadzę róźne restauracje i bistro od kilku lat. To akurat rodzinny biznes, ale ja zaczynałem od swojego foodtrucka. W Polsce z gastro jest bardzo różnie. Z jednej strony mamy jeszcze perełki PRLu czy gastro rodem z lat 90, a z drugiej mamy i 2 gwiazdki Michelin w Krakowie, czy Nutę w Warszawie z 1 gwiazdką. Ciekawa sprawa. Ja zawsze chciałem przystępny produkt. Prosty i tani, ale świeży i dobrze zrobiony. I tak zaczęło się od...ziemniaka, ale na patencie, odpowiednio pokrojone i idealnie skarmelizowane :) z FINE DINING też się chciałem zmierzyć i coś tam działamy we Wrocławiu też. Tutaj już wyższa szkoła jazdy, jak ktoś zostawia 2-3K za obiad czy kolację, to musi być dopieszczony

Andy13

Fajnie się to czyta, dobrze wiedzieć, że jak się ma łeb na karku, trochę oleju w głowie, a przede wszystkim chęci to jednak można, nawet w Polsce :) Ja to właśnie głównie zajmuję się biurokracją. Wypełniam wnioski o dotację, pomagamy firmom w pozyskiwaniu funduszy zewnętrznych, do tego muszą być jakieś szkolenia i jest ok. Ogólnie średni poziom nie jest najwyższy, ale trafiają się prawdziwe perełki. Pozdro!

Chromatic

Fajowo, trochę się już tutaj gości uzbierało :) Może za jakiś czas jakieś spotkanie u Grażyny? Networking zawsze mile widziany... Teraz to ponoć podstawa

robieBiz

Jasna sprawa. To może dogadajmy opcję na priv, co by tutaj nie było lipy. Swoją drogą czy jest możliwe, aby pozyskać aktualnie jakieś dobre dofinansowania na działalność? Mam kilka opcji na dość ciekawe rzeczy i tak się zastanawiam. Wiadomo, nie interesuje mnie pośredniak i 20 tysi, ale coś bardziej typu PARP czy inne, co dają po kilka - kilkadziesiąt tysi. Był też ten program dla startup, gdzie była bańka do zgarniecia, coś ktoś?